Sezónnost lanýže
V Itálii existuje devět druhů lanýžů, které jsou jedlé, ale pouze šest z nich je široce dostupných: Bianco pregiato, Nero pregiato, Scorzone, Marzuolo, Invernale a Nero liscio.
Kalendář sklizně lanýžů
Aroma je tak důležité, protože silně ovlivňuje váš smysl pro chuť. Bílé lanýže mají „vyváženou a jemnou vůni česneku, sena a medu“ a neměly by se nikdy vařit. Jejich chuť je podprahová, když se čerstvě oholí přes rizoto, těstoviny nebo míchaná vejce.
Černé lanýže naproti tomu v průběhu vaření vtírají svou zemitou chuť do pokrmů, jako jsou sýrové fondue nebo šťavnaté pečeně. Mohou být také nastrouhané čerstvé na těstovinách, vejcích nebo restovaných houbách na opékaných krutonech.
Jemně nastrouhané lanýže naplňte měkkým, nesoleným máslem, abyste si vychutnali čerstvou, křupavou bagetu, pečené brambory nebo před podáváním potřete masem. Červená vína s plným tělem se dobře hodí k lanýžovým pokrmům a v Piemontu bezpochyby najdete jen to, co hledáte v některém z intimních butikových vinařství v regionu.