Co znamená jméno Truffle?

“Lanýž” pochází z latinského výrazu “terrae tufer”, zemní výrůstek, kde by se místo “hlízy” používal “tufer”.

Lanýž byl znám již od starověku: byl vždy považován za tajemný a mýtický.

Jeho starověká přítomnost je jistá mezi středomořskými národy a první zprávy se objevují v “Naturalis Historia” od latinského učence Plinia staršího (79 n.l.), ze kterého se odvozuje, že hlíza byla vysoce ceněna na římských stolech, kteří ji znali a měli rádi od Etrusků.

Je zaznamenáno, že Babyloňané ji znali již v roce 3000 př. n. l. a máme důkazy o její přítomnosti také v sumerské stravě a v době patriarchy Jákoba, kolem roku 1700 př. n. l.

Jeho sláva vzrostla z Mezopotámie do Řecka, kde v prvním století našeho letopočtu filozof Plutarch z Cheronea formuloval fantazijní hypotézu, podle níž by lanýže byly generovány kombinací vody, ohně a blesku hozeného Zeusem/Jupiterem v blízkosti dubu posvátného pro něj, a to bylo také převzato básníkem Juvenal: navíc, protože Zeus/Jupiter byl také známý pro svou milostnou činnost, lanýže byly považovány za afrodiziakum, takže řecký lékař Galeno napsal, že byly velmi výživné a že vyvolaly erotické potěšení.

V římských dobách byl lanýž velmi ceněn pro svou chuť a měl vysokou cenu kvůli své vzácnosti kvůli jeho obtížné dostupnosti: první recepty založené na lanýžích lze nalézt v “De re coquinaria”, díle Marca Gavia Apicia, slavného gastronoma žijícího v době císaře Tiberia.

Během středověku byl lanýž považován za “ďábelské jídlo” a byl vykázán z každé stravy: věřilo se, že je jedovatý, a to záviselo na skutečnosti, že mohl růst v zemi, kde byly hnízda zmijí, rezavé železné nástroje nebo dokonce mrtvoly nebo mrtvoly.

Lanýž byl nejen znovu objeven, ale také se stal velkým protagonistou aristokratických stolů během renesance: jen si představte, že Catherine de Medici přinesla na francouzský dvůr bílý lanýž, který rostl v Medicean Castle of Cafaggiolo v Barberino di Mugello (FI) v roce 1500.

Praxe používání lanýžů k dodání chuti pokrmům rozšířeným v roce 1700, jakmile byl opuštěn zvyk koření potravin se značným množstvím koření: toto použití se uchytilo na různých evropských soudech, zejména ve Francii, kde došlo k zálibě vůči drahocennému černému (Tuber melanosporum Vitt.) a v Itálii, kde byla založena spotřeba bílého lanýže (Tuber magnatum Pico).

V dnešní době je sláva lanýžů také velmi silná: je považována za jednu z nejlepších potravin vůbec, jednu z nejoblíbenějších profesionálů haute cuisine.

Slavní milovníci lanýžů

Carlo Vittadini

Carlo Vittadini

CARLO VITTADINI (botanik a mykolog) napsal “Monographia Tuberacearum” (1831), kde poprvé vědecky klasifikoval různé druhy lanýžů, takže mnoho lanýžů obsahuje ve svém vědeckém názvu zkratku Vittadini (Vitt.).

Gioacchino Rossini

Gioacchino Rossini

GIOACCHINO ROSSINI, velký milovník lanýžů, ho používal v mnoha pokrmech: nejslavnější zůstává “Filetto alla Rossini” (Rossiniho filet).

Hrabě Camillo Benso Di Cavour

Hrabě Camillo Benso Di Cavour

HRABĚ CAMILLO BENSO DI CAVOUR často vyžadoval lanýže pro oficiální menu, a proto vzácná hlíza podporovala diplomatické vztahy se zahraničními zeměmi.