Co znamená jméno Truffle?
“Lanýž” pochází z latinského výrazu “terrae tufer”, zemní výrůstek, kde by se místo “hlízy” používal “tufer”.
Lanýž byl znám již od starověku: byl vždy považován za tajemný a mýtický.
Jeho starověká přítomnost je jistá mezi středomořskými národy a první zprávy se objevují v “Naturalis Historia” od latinského učence Plinia staršího (79 n.l.), ze kterého se odvozuje, že hlíza byla vysoce ceněna na římských stolech, kteří ji znali a měli rádi od Etrusků.
Je zaznamenáno, že Babyloňané ji znali již v roce 3000 př. n. l. a máme důkazy o její přítomnosti také v sumerské stravě a v době patriarchy Jákoba, kolem roku 1700 př. n. l.
Jeho sláva vzrostla z Mezopotámie do Řecka, kde v prvním století našeho letopočtu filozof Plutarch z Cheronea formuloval fantazijní hypotézu, podle níž by lanýže byly generovány kombinací vody, ohně a blesku hozeného Zeusem/Jupiterem v blízkosti dubu posvátného pro něj, a to bylo také převzato básníkem Juvenal: navíc, protože Zeus/Jupiter byl také známý pro svou milostnou činnost, lanýže byly považovány za afrodiziakum, takže řecký lékař Galeno napsal, že byly velmi výživné a že vyvolaly erotické potěšení.
V římských dobách byl lanýž velmi ceněn pro svou chuť a měl vysokou cenu kvůli své vzácnosti kvůli jeho obtížné dostupnosti: první recepty založené na lanýžích lze nalézt v “De re coquinaria”, díle Marca Gavia Apicia, slavného gastronoma žijícího v době císaře Tiberia.
Během středověku byl lanýž považován za “ďábelské jídlo” a byl vykázán z každé stravy: věřilo se, že je jedovatý, a to záviselo na skutečnosti, že mohl růst v zemi, kde byly hnízda zmijí, rezavé železné nástroje nebo dokonce mrtvoly nebo mrtvoly.
Lanýž byl nejen znovu objeven, ale také se stal velkým protagonistou aristokratických stolů během renesance: jen si představte, že Catherine de Medici přinesla na francouzský dvůr bílý lanýž, který rostl v Medicean Castle of Cafaggiolo v Barberino di Mugello (FI) v roce 1500.
Praxe používání lanýžů k dodání chuti pokrmům rozšířeným v roce 1700, jakmile byl opuštěn zvyk koření potravin se značným množstvím koření: toto použití se uchytilo na různých evropských soudech, zejména ve Francii, kde došlo k zálibě vůči drahocennému černému (Tuber melanosporum Vitt.) a v Itálii, kde byla založena spotřeba bílého lanýže (Tuber magnatum Pico).
V dnešní době je sláva lanýžů také velmi silná: je považována za jednu z nejlepších potravin vůbec, jednu z nejoblíbenějších profesionálů haute cuisine.
Slavní milovníci lanýžů
Carlo Vittadini
![Historie lanýže 1 Carlo Vittadini](https://truffleat.it/wp-content/uploads/Carlo-Vittadini-238x300.jpg)
CARLO VITTADINI (botanik a mykolog) napsal “Monographia Tuberacearum” (1831), kde poprvé vědecky klasifikoval různé druhy lanýžů, takže mnoho lanýžů obsahuje ve svém vědeckém názvu zkratku Vittadini (Vitt.).
Gioacchino Rossini
![Historie lanýže 2 Gioacchino Rossini](https://truffleat.it/wp-content/uploads/Gioacchino-Rossini-239x300.jpg)
GIOACCHINO ROSSINI, velký milovník lanýžů, ho používal v mnoha pokrmech: nejslavnější zůstává “Filetto alla Rossini” (Rossiniho filet).
Hrabě Camillo Benso Di Cavour
![Historie lanýže 3 Hrabě Camillo Benso Di Cavour](https://truffleat.it/wp-content/uploads/Count-Camillo-Benso-Di-Cavour-221x300.jpg)
HRABĚ CAMILLO BENSO DI CAVOUR často vyžadoval lanýže pro oficiální menu, a proto vzácná hlíza podporovala diplomatické vztahy se zahraničními zeměmi.