Celosvětový růstový trend: +17 % roční spotřeby od roku 2017. Oceňují italští i mezinárodní kuchaři a mnoho milovníků gastronomie.
Mnoho odrůd, každá má svou vlastní barvu, zvláštnost a sezónnost:
Vůně. Jedinečná pro každý typ.
Chuť. Jedinečná pro každý druh.
Peridium. Vzhled vnější slupky.
Gleba. Vzhled a barva vnitřní masité části.
Zrání. Období se u jednotlivých typů liší.
~ Černý zimní lanýž (Tuber melanosporum Vitt)
~ Černý letní lanýž (Tuber aestivum Vitt)
~ Bílý lanýž (Tuber magnatum Pico)
~ Bianchetto lanýž (Tuber albidum Pico)
Lanýže jsou velmi vyhledávané a vzácné, jako diamanty. Mají jedinečný symbiotickývztah s konkrétními stromy a jejich územím, které jim dodávají jedinečné aroma. Sklízí se čerstvé od kořenů v jejich sezóně.
ZIMNÍ ČERNÝ lanýž
Hlíza Melanosporum Vitt
Sklizeň: listopad/březen
Silná, aromatická vůně, sladká, rozkošná, všestranná.
ČERNÝ LETNÍ lanýž
Tuber Aestivum Vitt
Sklizeň: červen/srpen
Jemná vůně, s příjemnou a mírnou chutí.
BÍLÝ ZIMNÍ lanýž
Tuber Magnatum Pico
Sklizeň: říjen/prosinec
Intenzivní, štiplavá, jemně česneková vůně.
Lanýž BIANCHETTO
Tuber Borchii Vitt
Sklizeň: leden/duben
Ostrá chuť a silné česnekové aroma.